15. 5. 2024   |   svátek má Žofie
 

Cuketový nákyp

Název Množství a jednotka
cuketa 3 ks
brambory 2 ks
uzené maso 250 g
česnek 5-6 stroužků
sýr eidam cihla 30% 150 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Tři středně velké cukety (asi 650 - 700g) nastrouháme nahrubo do větší mísy - mladé cukety nemusíme ani loupat. Necháme odležet asi 15 minut, až pustí vodu, vodu z cukety opatrně slijeme. K cuketě na hrubém struhadle nastrouháme brambory a eidam, přidáme prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájené uzené maso (nebo jakoukoliv uzeninu, anglickou, dietní salám, párkový). Přidáme zakysanou smetanu, žloutky, hrst čerstvých lístečků tymiánu, lžičku saturejky, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme asi 4-5 lžic polohrubé mouky, promícháme a lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs vlijeme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný vyšší plech a upečeme dozlatova při teplotě 180° asi 35 minut (podle trouby). Podáváme teplé i studené.

Tip:
Do nákypu můžeme dát místo eidamu goudu, čedar nebo i kousek nivy (méně pak osolíme těsto). Bylinky lze použít i jiné, podle toho, co máme doma, může být bazalka, koriandr, nebo třeba jen petrželka.


 


RECEPTY

Žampióny plněné krůtími játry

Postup: Krůtí játra (nebo kuřecí, je to jedno) nakrájíme na malinké kostičky a opečeme... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové mušle

Postup: Máslo vyšleháme a pomalu po lžících přidáváme cukr. Ušleháme do pěny. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

zapečená brokolice s vejci a bramborama

Postup: Uvaříme si brambory do poloměkka (ve slupce) a pokud máme zbylé z už... zobrazit recept

RECEPTY

Mořská štika na rozmarýnu

Postup: Mořskou štiku očistíme a opatrně zbavíme páteře – ostrým nožem lehce... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Na Harcovně

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...